Ernæringskonsultation

Ved en ernæringskonsultation finder vi sammen frem til den bedste ernæring for din hund eller kat.

Rigtig mange har fået afhjulpet problemer som allergi, stress, øreproblemer, maveproblemer og meget andet hos deres dyr, blot ved at skifte til et mere hensigtsmæssig foder.

Ernæring spiller ligeledes en væsentlig rolle i forhold til hundens generelle adfærd og velbefindende.

Derfor er der alt mulig grund til at tage dette i betragtning når du vil give dit dyr det bedste liv.

En ernæringskonsultation koster kr. 650,-

Eventuel transport beregnes i km fra Jørslevvej 19, 4653 Karise og til mødested. Prisen er kr. 4,- pr. km. Der faktureres for både ud og hjemtur.

Alle priser er inklusive 25% moms.

Ernæring

Påvirker ernæringen hundens helbred?

Det er der ingen tvivl om at den gør! Alle levende væsener fødes med en fantastisk levende og fungerende “maskine”, kroppen, der er designet til at helbrede, formere og vedligeholde sig selv.

Det er de mange milliarder celler i kroppen der sørger for at dette kan lade sig gøre, og det der skal til for at de kan klare opgaven er mad. Det er “byggestenene” i maden, dens sammensætning, der sørger for at levere råmaterialet til at kroppen kan varetage alle de opgaver den skal livet igennem.

Et godt og varieret måltid bliver, når kroppen går igang med det, til de celler der udgør den. Samtidig bliver gamle celler enten genbrugt eller nedbrudt og udskilt som affald.

For hunde gælder nøjagtig det samme som for mennesker at “du er hvad du spiser”!

Det er et faktum at flere og flere hunde lider af mere eller mindre kroniske sygdomme såsom allergi, maveproblemer, autoimmune problemer, HD og meget andet. Det er interessant at en kostomlægning ofte kan gøre underværker i forhold til mange af de sygdomme vore hunde (og vi) går rundt med.

Kroppens fjende nr. 1

Ensidig kost eller fejlernæring er det værste man kan gøre ved kroppen fordi resultatet bliver mangeltilstande som giver grobund for en lang række symptomer.

Dertil kommer tilsætningsstoffer som BHA, BHT, glykol, farvestoffer, smagsforstærkere og meget andet som kan give videnskabeligt dokumenterede belastninger.

Heldigvis er mange blevet meget bevidste om dette og derfor er de blevet meget mere opmærksomme på hvad de “fodrer” sig selv med.

Udviklingen gør sig heldigvis også gældende for vore kæledyr og mange gør sig umage for at finde et foder som er uden unødvendigt “fyld”, tilsætningsstoffer, farvestoffer, smagsforstærkere og lignende.

Din hund er hvad den spiser

Genetisk set er der, på trods af mange års avlsarbejde og de mange forskellige hunderacer, kun 0,2 % forskel på ulven og hunden. Man siger som tommelfingerregel at der skal være en afstand på 5% eller mere for at adskille arter.

Din hund er altså, set fra et fysiologisk synspunkt, en ulv.

Ulve er det der kaldes omnivor prædator, et altædende rovdyr og da vores selektion er gået på hundens udseende og ikke dens “indre” er vore hunde altså i bund og grund også altædende rovdyr!

Planter græs, bær, frugter, rødder, nødder, kokasser, hestepærer og så videre er alt sammen noget der indeholder næringsstoffer som kan være svære for ulven at få fat i på anden vis.

Planter er en helt naturlig kilde til en lang række essentielle næringsstoffer. Når vore hunde spiser disse ting er det altså for at få adgang til livsvigtige næringsmæssige “byggesten” som de er afhængige af for at overleve og som de ikke kan få på andre måder.

Hvad er godt hundefoder?

Sagt enkelt er det et foder der består af rene råvarer af god kvalitet, uden en masse tilsætningsstoffer, som sikrer at hunden får alle de naturlige næringsstoffer den har brug for, afstemt efter dens naturlige behov.

Det er vigtigt at den får tilført de essentielle aminosyrer igennem foderet som den ikke selv kan danne. En naturlig kilde til nogle af disse er, som nævnt ovenfor, planter, bær, bark, frugter og rødder.

Dette får ulven enten fra byttedyrets mave eller i deres “rå” form. Derfor er det også helt naturligt for vores hunde at få dette igennem foderet. Den får samtidig tilført de vigtige vitaminer og mineraler den har brug for.

En anden vigtig del er den sunde ernæring er proteinerne. Mange tænker automatisk på kød når de skal have proteiner men planter, nødder og frø tæller også med i protein regnskabet.

Der findes som udgangspunkt ikke noget skadeligt protein. Der er dog stor forskel på hvor godt og hvor hurtigt kroppen fordøjer eller optager proteinet.

For det første er det som tommelfinger regel bedst at vælge “almindelige” proteiner som kroppen kan fordøje så effektivt som muligt. Dette giver kroppen mest mulig “valuta” for pengene og mindre belastning.

For det andet er det vigtigt at variere proteinerne i kosten. Derved sikres der tilførsel af alle aminosyrer, også de livsvigtige.

Nedenfor følger en liste over nogle gængse protein kilder som man kan finde i hundefoder. De er listet efter deres fordøjelighed / optagelighed. Med fordøjelighed menes forholdet mellem den mængde der indtages og den mængde som optages i organismen.

Om du vælger at fodre med tørfoder, dåsemad, hjemmelavet kogt mad eller råt er i denne sammenhæng ikke så vigtigt, det vigtigste er at din hund får en varieret kost hvad angår proteiner, samt vitaminer og mineraler igennem det “grønne”, og at den får en foder uden en masse kunstige tilsætningstoffer og unødvendigt fyld.

Som en hjælp til at gennemskue hvordan det optimale foder er sammensat er her AAFCO (Amerikanske foderproducenters organisation) normen for sammensætningen af foder til hunde:

Hvalp: Protein 27 %, fedt 41 %, kulhydrat 32 %

Voksen: Protein 26 %, fedt 38 %, kulhydrat 36 %.

Det kan være lidt svært at gennemskue en ingrediens liste på et foderprodukt men ovenstående kan give en idé om hvad man kan se efter for at give sin hund så god en ernæring som muligt.

Hvis du ønsker hjælp til den optimale ernæring af din hund eller kat kan du bestille en tid så vi sammen kan finde frem til bedste og mest optimale ernæring for din bedste ven.